Hospice Duin- en Bollenstreek logo

Vrijwilligers

Hospice vrijwilliger

Om de dagelijkse gang van zaken te waarborgen is een groep van circa 100 vrijwilligers actief die affiniteit hebben met het bijstaan van ernstig zieke mensen. Zij worden intern getraind. Ook mogen zij rekenen op goede mentale begeleiding. Het werk van vrijwilligers is zeer divers. De werkzaamheden in het hospice zijn onder andere het assisteren van de verpleegkundigen bij de lichamelijke verzorging van de bewoners, verzorgen en eventueel helpen bij het eten en drinken van de bewoners en het ontvangen van bezoek. Daarnaast zijn er ook allerlei huishoudelijke werkzaamheden zoals wassen, strijken, boodschappen doen en helpen bij het schoonhouden van de gastenkamer.

Naast de zorgvrijwilliger zijn er ook vrijwilligers actief op andere terreinen. Denkt u dan aan het verzorgen van de warme maaltijd, onderhoudswerkzaamheden in huis, de administratie en het onderhoud van de tuin.

Bedside Singers Duin- en Bollenstreek

De Bedside Singers Duin- en Bollenstreek zijn in juni 2023 opgericht en gaan in Hospice Duin- en Bollenstreek en mogelijk later ook in thuissituaties zingen voor ‘de ziel op reis’.
Zij zitten rond het bed of de stoel van de gast en zingen een aantal liedjes, zacht, rustig en met compassie.  Zij doen dat a capella, dus zonder muzikale begeleiding en zingen zolang de gast het prettig vindt.
De Bedside Singers nodigen gasten uit om te ontspannen en toe te laten wat er komt. Emoties zijn welkom en zij vinden het niet erg als de gast in slaap valt. Zij verwachten geen applaus want zij zien het zingen niet als voorstelling maar als bedding om in te ontspannen.  Naasten zijn van harte welkom om mee te luisteren. Door het zingen ontstaat er ruimte om stil te staan en emoties te voelen. Het ‘zorgen voor’ kan even plaats maken voor ‘samen zijn’. Er zijn geen kosten aan verbonden. 

Thuisinzet VPTZ

De vrijwilligers van de VPTZ kunnen op alle uren van de dag en op alle dagen van de week hulp bieden in de thuissituatie.
De werkzaamheden thuis zijn onder andere het waken en aflossen van mantelzorgers. Maar soms ook het assisteren van de verpleegkundigen bij de lichamelijke verzorging van de bewoner, lichte zorgtaken uitvoeren zoals bijvoorbeeld het helpen bij het eten en drinken of toiletgang. Soms worden VPTZ-vrijwilligers ook in het hospice ingezet om te waken.

Vrijwilliger worden?

Voordat zorgvrijwilligers daadwerkelijk besluiten of zij in ons hospice willen werken, maken zij uitgebreid kennis met de werkzaamheden tijdens een inwerkprogramma. Voor iedere nieuwe zorgvrijwilliger en VPTZ thuis is deelname aan de basistraining verplicht. Deze training is bedoeld om vertrouwd te raken met de vele aspecten van de palliatieve zorg en de specifieke vaardigheden die vereist zijn bij het werk in een hospice.
De coördinatoren organiseren een aantal keren per jaar themabijeenkomsten en nascholingen gericht op de problematiek uit de praktijk. De nascholingen worden uitgewerkt in een jaarlijks scholingsplan.
In principe staan twee vrijwilligers per dienst ingeroosterd (diensten van 4 uur van 07.15 tot 23.00 uur, 7 dagen per week). Hospice Duin en Bollenstreek is altijd blij met nieuwe belangstellenden voor dit prachtige en zinvolle vrijwilligerswerk!

Zij verwelkomen u

Heeft u belangstelling om zorgvrijwilliger te worden of een andere taak te vervullen? Vul dan het aanmeldingsformulier in of neem contact op met de coördinator: e-mail: coordinator@hospiceduinenbollenstreek.nl of bel: 0252-227139

Stichting Hospice- Duin en Bollenstreek | Hoofdstraat 51 | 2171 AR Sassenheim | Telefoon: 0252-227139 | Fax: 0252-225888 | E-mail: info@hospiceduinenbollenstreek.nl
Kamer van Koophandel nr: 28109930 | Bankrekening: NL60rabo0129213063 | Fiscaal nummer: 8156.42.192 | RSIN-nummer: 815642192

© Hospice Duin- en Bollenstreek 2008 – 2024 | Privacy Statement